آبنما یا فواره از جمله تأسیساتی است که در معماری و ساختمانسازی ایرانی از دیرباز موردتوجه بوده و افراد علاقه زیادی به استفاده از آن در محیط داخلی یا فضاهای باز داشتهاند. فواره را میتوان بهصورت مستقل و یا ترکیب شده با دیزاین یک حوض یا استخر به کار بست و چشمانداز زیبا و صدای دلانگیزی که ایجاد میکند لذت برد. در ادامه مطلب میخواهیم اصول ساده و ابتدایی لازم برای اجرای یک فواره آب زیبا را برای شما بازگو کنیم. درصورتیکه تمایل دارید تا یک فواره در ملک شخصی خود احداث کنید تا انتها با ما بمانید.
سختافزار لازم در ساخت فوارهها
یک فواره از بخشهای مختلفی ساخته شده است که همه آنها در هماهنگی با یکدیگر، منظره زیبایی از رقص آب در فضا را به وجود میآورند. اولین سیستم لازم برای احداث آبنما پمپ آب است. پمپ میتواند آب را به حرکت درآورد و آن را از چاه یا لولهکشی ساختمان به قسمت داخلی حوض و لولههای مربوط به فواره برساند. معمولاً اگر فواره در حوض نصب بشود، این پمپ را جایی در زیر آب حوض که در دیدرس نباشد قرار میدهند تا آب این قسمت را به نازل برساند.
از نکات مهمی که باید برای انتخاب پمپ فواره در نظر داشته باشید این است که قدرت این پمپ با میزان پرتاب آب و بلندشدن آن از سطح حوض و سقوط آن ارتباط مستقیمی دارد. هرچه کمپرسور پمپ قویتر باشد آب تا ارتفاع بیشتری بالا میرود البته باید میان حجم آب حوض و مقیاسی که آبنما میخواهد اجرا شود و قدرت پمپ یک تناسب معقول برقرار باشد. همچنین باید بدانید که سیستم فواره تا حدودی بسته است؛ یعنی اینکه اگر آب حوض را کاملاً پر کنید چرخه حرکت آب از حوض به نازل و سقوط آن در آب ادامه پیدا میکند.
از طرف دیگر اما ممکن است به دلیل تبخیر سطحی آب و یا پراکنده شدن قطرات در زمان پرتاب، بهمرورزمان از حجم آب کاسته شود که بهتر است آن را با اضافهکردن مجدد آب مدیریت کنید. در مورد ارتفاع آب از لبههای حوض نیز باید بررسی تخصصی انجام شود تا در صورت پاشیدن آب در زمان سقوط، زمین اطراف آبنما خیس نشود. پیشنهاد ما در این قسمت این است که پمپی با قابلیت برنامهریزی فشار آب خریداری کنید تا بتوانید نسبت به شرایط مختلف آن را کنترل کنید.
ایجاد تنوع در فواره
سیستم کلی عملکرد همه فوارهها یکسان است؛ اما این امکان وجود دارد که با اعمال یک سری تغییرات شما نمایشهای متنوعی از رقص آب در محیط را شاهد باشید. با ایجاد این تغییرات فوارهها میتوانند بسیار زیباتر و سرگرمکنندهتر هم بشوند. نخستین موردی که با کمک آن میتوانید به فواره خود تنوع بدهید استفاده از چند پمپ است. هرچه تعداد پمپها بیشتر شو شما نازلهای بیشتری هم خواهید داشت و در نتیجه بهصورت همزمان رشتههای آب بیشتری به هوا پرتاب خواهند شد.
اگر بتوانید این پمپها را در جهات مختلف کار بگذارید سیستم شما از یک آبنمای ساده به یک فواره پیچیده و بسیار جذاب تبدیل خواهد شد. عامل بسیار جذاب دیگری که میتواند به فواره تنوع بدهد استفاده از نازلهای متحرک است که بتوانند آب را با حرکات زیبا و مختلف به شکلهای جدیدی به هوا پرتاب کنند. البته باید دقت داشته باشید که نازلهای متحرک نیاز به برد کامپیوتری و برنامهریزی دارند تا عملکرد قابلقبولی را از خود به نمایش بگذارند.
لوازم جانبی مورد نیاز احداث آبنما
هم اکنون یک سری لوازم جانبی بسیار جالب نیز در بازار موجود است که هرکدام به نحوی میتوانند در ایجاد تنوع در آبنما مؤثر باشند. از جمله این لوازم میتوانیم به سطلها، چرخهای آب، گویهای آیندهای و حتی چراغهای ضد آب اشاره کنیم. نورپردازی فواره با کمک لامپها و چراغهای ضد آب میتواند نتیجه بسیار شگفتانگیزی را به دنبال داشته باشد. البته یک سری آیتمها مانند استفاده از گیاهان و ماهیهای زینتی هم به زیباتر شدن این سیستم کمک میکند؛ اما نگهداری از تجهیزات آن را نیز با چالشهایی همراه خواهد کرد.
بررسی تأثیرات محیطی که آبنما دارد
فوارهها باتوجهبه تأسیساتی که در آنها بهکاررفته است میتوانند تأثیرات محیطی مختلفی داشته باشند. افرادی که از آبنماهای ساده لذت میبرند همواره صدای دلانگیز جوشش آب و جای شدن آن در محیط را خواهند شنید. همچنین با اضافهکردن تأسیسات و تجهیزات مدرنتر میتوان ترکیبی از صداهای مختلف آب را به فضای داخل آورد. برای نمونه در بخش قبلی به سطل آب اشاره کردیم که در این قسمت میخواهیم در مورد آن بیشتر صحبت کنیم.
یکی از ابزارهای نوین در طراحی فواره سطل آب است که برای آن باید از حوض و یا استخر بزرگ بهرهمند باشید. البته سطل کوچک برای حوضهای خانگی هم میتواند استفاده شود. در این نوع فواره آب ابتدا از حوض به بالا پرتاب میشود و اگر به شکل ترکیبی طراحی شده باشد، قسمتی از آن به حوض بازگشته و قسمتی از آن درون سطلی که نوسان میکند ریخته میشود. این سطل بهگونهای عمل میکند که بعد از تکمیلشدن سرازیر شده و صدایی قویتر از آبنمای ساده را در محیط منتشر میکند.
برخی از فوارهها علاوه بر آنکه نورپردازی زیبایی دارند میتوانند موزیکال هم باشند. در این صورت شما باید در زمان احداث آن قسمتی هم برای پخش صدای موسیقی در نظر بگیرید. این قسمت میتواند زیر آب یا زیر قسمتهای مرتفعتر سیستم تعبیه بشوند.
مزایای فوارهها
فوارهها علاوه بر آنکه میتوانند جلوه بسیار زیبایی به محیط بدهند، صدای طبیعی آب را نیز در فضا جاری میکنند. این آثار برای ایجاد حس مثبت و دلپذیر در مکان بسیار مؤثر هستند و طراوت را در اطراف شما چندبرابر خواهند کرد. البته همه فوارهها زینتی نیستند و مکانیسم آنها در صنعت نیز کاربرد وسیعی دارد. فوارهها میتوانند اکسیژن را بهخوبی در آب مخلوط کنند و برای حوضچههای پرورش ماهی به کار بروند. با این کار حتی جلوی آلودگی آب بهوسیله باکتریهای بیهوازی هم گرفته میشود.
با درنظرگرفتن همه این موارد درصورتیکه شما تمایل دارید تا فوارهای زیبا و تزئینی داشته باشید و یا اینکه برای مصارف صنعتی آن را به کار ببرید حتماً به سایت گروه تأسیسات سلامتی سر بزنید. در این وبسایت همه تجهیزات لازم و ضروری برای ساختمان، استخر، فواره و… موجود است.
کلام آخر
ما در این مقاله به نکات مقدماتی که لازم است درمورد ساختار کلی آبنما بدانید اشاره کردیم. دانستیم که فواره باید به یک منبع آب متصل باشد که معمولاً این منبع همان حوضی خواهد بود که در آن نصب میشود. همچنین یک نازل وجود دارد که آب را به هوا پرتاب کرده و بعد از آن آب مجدداً به حوض باز میگردد. شما میتوانید با ابزار و تکنولوژیهای جدید به فواره خود تنوع بدهید که در متن مفصل درمورد آنها صحبت کردیم.